Hae sivustoltamme

Miksi polton alkuvaiheessa syntyy savua ja nokea?

Polton alkuvaiheessa noen muodostumista liekin lähellä oleville kylmille pinnoille on erityisen vaikea estää, sillä pinnan kylmyys tiivistää savukaasun sisältämät hiukkaset kesken palamisen, niinkuin kostean aamun kylmyys aikaansaa kasteen. Osa aluksi muodostuvasta pintanoesta palaa pois lämmön noustessa, samaan tapaan kuin päivän lämpö saa kasteen katoamaan.

Hallitsmattomasti lepattava liekki pysyy kylmänä, savuttaa ja kohtaa läheiset pinnat herkästi, varsinkin kun veto ei ole vielä lähtenyt kunnolla käyntiin tai paloilman säätö on pielessä. Näkyvää savua sisältävä palokaasu tiivistyy noeksi erityisen voimakkaasti. Savuttomalta näyttävä palokaasukin saattaa vielä sisältää hiukkasia liekin välittömässä läheisyydessä, joskin merkittävästi vähemmän. Noen muodostumista voi estää käytännössä vain tekemällä liekistä hallitun oikealla paloilman säädöllä (katso vastaus edelliseen kysymykseen) ja palotilasta riittävän suuren. Periaatteessa myös pintojen esilämmitys liekin läheisyydessä on toimiva, mutta varsin epäkäytännöllinen ratkaisu.

Tulipiippu-pellettitulissa ja hybridipolttojärjestelmissä liekki on aina hallittu ja savuton sekä veto kohdillaan. Korkein lämmityshyöty ja puhtain palaminen saavutetaan, kun tulisijan säädöt osaltaan vielä tukevat polttimen toimintaa ja palotilan mitoitus on kohdillaan.