Suchen

Hae sivustoltamme

Puupolttoainevarasto - Sopiva koko?

TidyFire

Minkä kokoinen puupolttoainevarasto vastaa tarvettasi? Mitoita oma varastosi tämän esimerkin pohjalta.

10 000 kWh sähkölämmitystä vastaava puupolttoaine tarvitsee 4 - 17 m3 tilaa

Puupolttoaineen tarvitsema varastotila
Heittomottia
(irtokuutio, i-m3)
Pinomottia
(pinokuutio, p-m3)
koivuklapi 13,2 7,9
sekaklapi 16,9 10,1
pelletti 4,2 -
hake 16,7 -

Sataneliöinen passiivitalo Etelä-Suomessa kuluttaa vuoden aikana noin 2 000 kWh lämpöenergiaa sisätilojen lämmitykseen, siinä missä saman kokoinen vanha talo Lapissa vaatii 25 000 kWh. Lisäksi käyttöveden lämmittämiseen tarvitaan asukasta kohden noin 1 000 kWh vuodessa. Itsellesi sopivan varaston koon saat skaalaamalla tämän esimerkin lukuja oman vuotuisen lämmöntarpeesi suhteessa. Valitsimme laskelman pohjaksi helposti skaalattavan ja keskimääräistä melko hyvin kuvaavan 10 000 kWh vuotuisen nettolämmöntarpeen.

Varaston koko riippuu siitä onko lämpöenergian lähde koivuklapi, sekaklapi, pelletti vai hake. Varastotilan laskemiseksi on oletettu, että lämmityksen kokonaishyötysuhde on 75%. Se edustaa riittävällä tarkkuudella lähes kaikkien modernien takkojen, kattiloiden ja lämmönjakojärjestelmien todellista hyötysuhdetta.

Pelletti sopii kaikkein pienimpään varastoon, sillä se valmistetaan puristamalla sahajauhoa tai kutterinlastua niin korkeassa paineessa, että puun oma ligniini sitoo jauhon kiinteäksi. Pelletti on siis pelkkää puhdasta puuta tiivistetyssä muodossa. Kuutio pellettiä painaa yli 650kg ja sisältää alle 10% kosteutta (kosteusluokka M10). Pellettikuutiossa on lämpöenergiaa noin 3175 kWh.

Toiseksi vähiten tilaa vie pinottu koivuklapi. Pinomotti hyvälaatuista koivuklapia painaa noin 420kg ja sisältää korkeintaan 20% kosteutta (kosteusluokka M20). Kotikeinoin siihen päästään ylivuotisella, eli pilkottuna katoksen alla kaksi kesää kuivuneella puulla. Yhden kesän jälkeen jäädään kosteusluokkaan M25, mikä sekin on jo riittävän hyvä poltettavaksi. Pinomotti kuivaa koivua sisältää jopa 1700 kWh lämpöenergiaa.

Pinoamaton koivuklapi kuivuu hyvin, mutta vie enemmän tilaa. Heittomotti koivuklapia painaa noin 250kg kun se on kuivunut kosteusluokkaan M20. Silloin siinä on noin 1010 kWh lämpöenergiaa.

Polttopuun tuominen varastosta takan viereen onnistuu helposti tiloja roskaamatta TidyFire WoodCart vetokärryllä, joka kulkee raput kevyesti yhden käden otteessa, jättää toisen käden vapaaksi ovien aukaisemiseen ja pitää puista tippuvat roskat kujetustasolla, jolta ne on helppo poistaa ulkona kallistamalla kärryä etujalkojensa yli. Kertakuormalla siirrät jopa yli 100 kWh edestä lämpöenergiaa. TidyFire WoodCart vetokärry toimii myös kauniina klapitelineenä sisustuksessa.

Pinomotti kuivaa, M20-luokan sekaklapia painaa noin 330kg ja heittomotti vain noin 200kg. Sekaklapiksi kutsutaan erilaisia yhdistelmiä - tässä oletetaan siihen kuuluvan neljännes mäntyä, neljännes kuusta, neljännes haapaa ja neljännes leppää. Sellaisella yhdistelmällä M20-luokan pinomotissa on noin 1320 kWh lämpöenergiaa ja heittomotissa vastaavasti noin 790 kWh.

Hake ja kasalle heitelty sekaklapi vaativat suurimman varaston. Hake on yleensä paljon märempää kuin polttovalmis klapi ja siksi se myös painaa enemmän ja sisältää kiloa kohti vähemmän nettolämpöä. Kotikäytössä hakkeen pitäisi olla suhteellisen kuivaa, kosteutta alle 35% (M35). Kuutio haketta painaa vaihtelevasti 300kg:n molemmin puolin ja sisältää noin 800 kWh lämpöenergiaa.